Κάνετε αποτελεσματικά και με συνέπεια τα πρώτα σας βήματα στην αγορά εργασίας. Είναι ώρα για απογείωση!

Όσοι κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και ψάχνουν για δουλειά με τη φιλοδοξία να ακολουθήσουν μια επιτυχημένη καριέρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σχέδιο δράσης που επιλέγει κάθε υποψήφιος στην προσπάθειά του αυτή είναι καθοριστικό ώστε να βρει ευκολότερα την επιθυμητή θέση. Αυτό, γιατί στο εργασιακό περιβάλλον ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων γίνεται όλο και πιο έντονος, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν τους στόχους τους εκείνοι που βγαίνουν στην αγορά εργασίας ακολουθώντας συγκεκριμένες μεθόδους, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες να προσληφθούν στην εταιρεία που επιθυμούν.

Έτσι λοιπόν, σας προτείνουμε κατ' αρχήν να:

  1. Αποφασίσετε ανάλογα με την προσωπικότητα σας, τις σπουδές σας και τις φιλοδοξίες που έχετε. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα μπορέσετε από την αρχή να "χτυπήσετε τις κατάλληλες πόρτες", αλλά και θα εξοικονομήσετε χρόνο και δυνάμεις, αποφεύγοντας να "κυνηγήσετε" θέσεις που δεν σας "καλύπτουν" προσωπικά και επαγγελματικά αλλά και στις οποίες δεν θα μπορούσατε να σταδιοδρομήσετε και να εξελιχθείτε επαγγελματικά.
  2. Χρησιμοποιήστε όσο ελεύθερο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε για να επενδύσετε στον εαυτό σας, ιδιαίτερα σε τομείς όπου ενδεχομένως υστερείτε. Έτσι, μπορείτε να "φρεσκάρετε" τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε, να ασκηθείτε στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή να παρακολουθήσετε σεμινάρια για τις εξελίξεις στον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ειδικεύεστε.
  3. Αναζητήστε τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται στο Γραφείο Διασύνδεσης από τις επιχειρήσεις και δείτε τις νέες προκηρύξεις για εργασιακά θέματα.
  4. Επισκεφτείτε κόμβους εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μέσω του διαδικτύου και του Γραφείου Διασύνδεσης (βλ. χρήσιμους συνδέσμους).
  5. Ενημερωθείτε από τον ημερήσιο τύπο για το πώς διαμορφώνεται η προσφορά και η ζήτηση στον κλάδο που σας ενδιαφέρει και αναζητήστε εργασία μέσω των αγγελιών που δημοσιεύονται.Οι αγγελίες είναι το μέσο που προτιμούν οι περισσότερες ελληνικές και ξένες εταιρείες όταν ενδιαφέρονται να προσλάβουν προσωπικό. Το Γραφείο Διασύνδεσης έχει επιλέξει ορισμένους ιστοτόπους από τον ημερήσιο τύπο στην Ελλάδα, από τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε ηλεκτρονικά για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας (βλ. χρήσιμους συνδέσμους).
  6. Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σημείωμα  και την συνοδευτική επιστολή  και επικοινωνήστε με  εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν να μεσολαβήσουν μεταξύ των υποψηφίων και των εταιρειών, στο αρμόδιο τμήμα προσωπικού που θα κάνει την επιλογή. Οι περισσότερες εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων κρατούν τα βιογραφικά που λαμβάνουν από τους υποψηφίους και δημιουργούν αρχείο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το κατάλληλο άτομο για την κατάλληλη θέση όταν θα έρθει η ώρα για την πρόσληψη (βλ. χρήσιμους συνδέσμους).
  7. Αναπτύξτε τις κατάλληλες δεξιότητες και ικανότητες (hard and soft skills)που αναζητούν οι εργοδότες στην πρόσληψη προσωπικού και διαβάστε τον οδηγό "Συμβουλές επιτυχίας στην αναζήτηση εργασίας".
  8. Αν είστε φοιτητής/τρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, μην αναρωτιέστε... συμβουλευτείτε το Γραφείο Διασύνδεσης και ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του και πώς μπορεί να σας βοηθήσει στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας.

 

          Καλή Σταδιοδρομία