30/3/2012: Υπηρεσίες Υποστήριξης Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων

Δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη μέσω του νέου προγράμματος «Υπηρεσίες Υποστήριξης Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων» προσφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με στόχο την ελάφρυνση των επιπτώσεων της μεγάλης ύφεσης που διανύουμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους σε μεσοπρόθεσμο, τουλάχιστον, ορίζοντα.Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Στόχος είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσον το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2013, αλλά οι υπηρεσίες της ΕΣΕΕ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα συνεχίσουν να παρέχονται στις εμπορικές επιχειρήσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχει η ΕΣΕΕ μέσω του νέου προγράμματος, καλύπτει ένα ευρύ σύνολο από τομείς της καθημερινής λειτουργίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική ανάπτυξής τους. Η θεματολογία οργανώνεται στους ακόλουθους γενικούς άξονες:

  • Χρηματοοικονομικά θέματα (αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας, διαχείριση οφειλών, εξορθολογισμός κόστους λειτουργίας κλπ).
  • Φορολογικά θέματα (κατανόηση των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς, διαμόρφωση ετήσιου πλάνου φορολογικών υποχρεώσεων κλπ).
  • Ασφαλιστικά/εργοδοτικά θέματα.
  • Αναδιοργάνωση, τεχνολογική αναβάθμιση, διαφοροποίηση προϊόντων.
  • Θέματα εξωστρέφειας/εξαγωγών.
  • Υποστήριξη στην ολοκλήρωση κύκλου ζωής των επιχειρήσεων (διαχείριση διαδικασίας μετάβασης σε νέο καθεστώς λειτουργίας, αλλαγή κλίμακας/μεγέθους επιχείρησης, κλπ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η ΕΣΕΕ, 68.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 2011 σε σύγκριση με το 2010, οδηγώντας στην απώλεια 135.000 θέσεων εργασίας. Όσο συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση, οι αριθμοί δυστυχώς θα επιδεινώνονται: οι εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι άλλες 63.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στο οριστικό τους κλείσιμο εντός του τρέχοντος έτους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μόνο στο εμπόριο την περασμένη χρονιά χάθηκαν 77.800 θέσεις εργασίας, με τις απολύσεις να εμφανίζουν αύξηση κατά 55%.

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των Mικρών και Mεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες με εύκολο και άμεσο τρόπο θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς και στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 85% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν μόλις το 14% των θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 33%.